Skip to main content
Európai Uniógazdaságközigazgatás: magyarpolitikatársadalom

Nemzeti és regionális szinten is egyre javul az EU innovációs teljesítménye, Magyarország előbbre lépett

Szerző: 2023. július 9.No Comments

„Ma jelent meg a 2023. évi európai innovációs eredménytábla, valamint a kétévente közzétett regionális innovációs eredménytábla legújabb kiadása. A két dokumentum szerint az uniós tagállamok és azok régiói a közelmúltbeli válságok ellenére is folyamatosan javítják innovációs teljesítményüket.

A 2023. évi európai innovációs eredménytábla kiemeli, hogy 2016 óta jelentősen, mintegy 8,5 százalékkal javult az innovációs teljesítmény, ami igazolja az EU azon törekvését, hogy előmozdítsa az innováció kultúráját. 25 országnak javult az innovációs teljesítménye az említett időszakban, bár az utóbbi években lassabb ütemben, és 20 tagállam esetében jelentős növekedés volt tapasztalható az innovációs képességek terén az elmúlt évben. Visszaesést csak 7 tagállamban figyeltek meg. Mindazonáltal a kevésbé robusztus innovációs rendszerekkel rendelkező országok jellemzően lassabban fejlődnek az uniós átlagnál.

Az innovációs teljesítmény a regionális innovációs eredménytábla szerint is javult az EU legtöbb régiójában 2016 óta. Bár az innovatív régiók jellemzően a leginkább innovatív országokban találhatók, előfordulnak kiemelkedően jól teljesítő régiók olyan tagállamokban is, amelyek viszonylag gyengébb innovációs teljesítményt nyújtanak.

Globális szinten az EU még mindig valamivel jobban teljesít, mint Kína, és egyre jobban felzárkózik Ausztráliához, de a Kanadához, Dél-Koreához és az Egyesült Államokhoz viszonyított hátrány nőtt.

A legfontosabb megállapítások

Eredményük alapján a tagállamok négy teljesítménycsoportba sorolhatók: vezető innovátorok (a teljesítmény meghaladja az uniós átlag 125%-át), erős innovátorok (a teljesítmény az uniós átlag 100%-a és 125%-a között van), mérsékelt innovátorok (a teljesítmény az uniós átlag 70–100%-a között mozog) és feltörekvő innovátorok (a teljesítmény az uniós átlag 70%-a alatt van). Az új első számú innovátor Dánia, miközben az utóbbi évek listavezetője, Svédország, idén a második helyen végzett. Az innováció terén az élbolyba tartozik még Finnország, Hollandia és Belgium.

1. ábra: Az uniós tagállamok innovációs rendszerének teljesítménye

A tavalyi eredménytáblával összehasonlítva nem sokban változott a tagállamok különböző teljesítménycsoportok közötti megoszlása. Magyarország mérsékelt innovátorrá előlépve magasabb teljesítménycsoportba került, miközben Franciaországban és Luxemburgban 2016 óta csökkent az innovációs teljesítmény.

Említést érdemelnek különösen a következő adatok:

  • Ausztria, Németország, Luxemburg, Írország, Ciprus és Franciaország erős innovátor, az uniós átlagot meghaladó teljesítménnyel;
  • Észtország, Szlovénia, Csehország, Olaszország, Spanyolország, Málta, Portugália, Litvánia, Görögország és Magyarország mérsékelt innovátornak számít;
  • Horvátország, Szlovákia, Lengyelország, Lettország, Bulgária és Románia feltörekvő innovátor.

Ami a regionális szintet illeti, a 2023. évi regionális innovációs eredménytábla szerint 2016 óta a 239 uniós régióból 211 növelte innovációs teljesítményét. Európa leginnovatívabb régiója a dániai Hovedstaden, amelyet a finnországi Helsinki-Uusimaa és a németországi Felső-Bajorország követ. A negyedik helyezett a svédországi Stockholm, az ötödik pedig a németországi Berlin.

Az innovációs előrelépések ellenére az EU-n belül továbbra is innovációs szakadék tapasztalható, amelyet elsősorban a földrajzi koncentráció határoz meg. Míg az összes vezető innovátor és a legtöbb erős innovátor az észak- és nyugat-európai országok közül kerül ki, addig a mérsékelt és feltörekvő innovátorok közül sokan találhatók Dél- és Kelet-Európában.

Ez a megosztottság rávilágít arra, hogy célzott erőfeszítésekre van szükség az innovációs szakadék áthidalásához és a méltányos növekedés Unión belüli előmozdításához, ami a 2022 júliusában elfogadott új európai innovációs menetrendnek is az egyik célja. Az EU arra törekszik, hogy olyan stratégiai kezdeményezésekkel, mint a mélytechnológiai (deep tech) tehetségekre irányuló kezdeményezés, az Innovációs Tehetség Platform és a regionális innovációs völgyek, előmozdítsa a mélytechnológiai innovációt és az induló innovatív vállalkozások kultúráját. A mélytechnológiai tehetségekbe való befektetés, az innovációs ökoszisztémák előmozdítása, valamint a regionális erősségek kiaknázása révén az országok és a régiók ösztönözhetik a technológiai fejlődést, és megőrizhetik versenyelőnyüket a globális innovációs környezetben.

Háttér-információk

Az európai innovációs eredménytábla 2001 óta szolgál összehasonlítási alapként az uniós országok, európai szomszédjaik és globális versenytársaik innovációs teljesítményének elemzéséhez. A regionális innovációs eredménytábla pedig 22 uniós tagállam, valamint Norvégia, Szerbia, Svájc és az Egyesült Királyság összesen 239 régiójának kutatási és innovációs teljesítményéről nyújt összehasonlító értékelést. Ciprus, Észtország, Lettország, Luxemburg és Málta országszinten szerepel az elemzésben. Mindkét eredménytábla átfogó értékelést nyújt a nemzeti és regionális innovációs erősségekről és gyengeségekről, ami alapján az országok azonosíthatják a fejlesztésre szoruló területeket. Az eredménytáblákhoz egy interaktív eszköz is tartozik, amellyel testre szabott összehasonlítások készíthetők, megjeleníthetők az országprofilok, a viszonylagos erősségek és gyengeségek, valamint tendenciák, és feltárhatók a mutatók közötti összefüggések.

Az európai innovációs eredménytábla bizonyítja, hogy az EU és tagállamai elkötelezettek a kiválóságon, a versenyképességen, a nyitottságon és a tehetségen alapuló innováció előmozdítása iránt. Adatai Európa-szerte iránymutatást nyújtanak az innovációt erősítő, a globális környezet gyors változásaival lépést tartó szakpolitikák kidolgozásához.

További információk

2023. évi európai innovációs eredménytábla (EIS)

2023. évi európai innovációs eredménytábla – Vezetői összefoglaló

Kérdések és válaszok a 2023. évi európai innovációs eredménytábláról

EIS 2023 – B. melléklet (mutatónkénti teljesítmény)

EIS 2023 – Módszertani jelentés

EIS 2023 – Az uniós tagállamok és a szomszédos országok adatbázisa

EIS 2023 – Az uniós és a globális versenytársak adatbázisa

EIS 2023 – Országprofilok

Technikai feljegyzés az innováció nemi dimenziójáról

Megvalósíthatósági tanulmány – Európai induló innovatív vállalkozások eredménytáblája

2023. évi regionális innovációs eredménytábla (RIS)

Idézet(ek)

„Az európai innovációs eredménytábla 2023. évi kiadása az innovációs teljesítmény jelentős javulását mutatja. Kiemeli az európai innovációs ökoszisztéma fontosságát, amelynek egyik hatékony támogatója a Horizont Európa program. Segítségével az EU a kiválóságot ösztönözve támogathatja a vezető kutatókat és innovátorokat, és előmozdíthatja az induló innovatív vállalkozások kultúráját. Ez végső soron erősíteni fogja Európa versenyképességét a globális színtéren.” – Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök – 06/07/2023

„Meg kell erősítenünk belső kapacitásainkat ahhoz, hogy megőrizhessük versenyképességünket, és minőségi munkahelyeket teremthessünk a dekarbonizált uniós gazdaságban. Az EU-nak vezető szerepet kell betöltenie a jövő piacain, ehhez pedig élvonalbeli innovatív termékekbe és tiszta technológiákba kell beruháznunk. Növelnünk kell a globális értékláncok rezilienciáját, hogy megvédhessük Európa ellátási forrásait. A zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari terv, a csipekről szóló jogszabály, valamint a nettó zéró iparról szóló jogszabályra és a kritikus fontosságú nyersanyagokról szóló jogszabályra vonatkozó közelmúltbeli javaslatok csupán néhány példa azokra az intézkedésekre, amelyek ipari környezetünk átalakításával óriási lehetőségeket teremtenek a növekedés és a fenntartható versenyképesség számára.” – Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos – 06/07/2023

„Az innováció létfontosságú az európai régiók fejlődésének és konvergenciájának elősegítéséhez. Bár Európa számos részén jelentősen nőtt az innovációs teljesítmény, tudomásul kell vennünk, hogy az innovációs szakadék továbbra is fennáll, ami különösen a kevésbé fejlett régiókat és a peremterületeket érinti. Az európai gazdasági, társadalmi és területi kohézió biztosításához kulcsfontosságú, hogy áthidaljuk ezt a szakadékot. A kohéziós politikai alapok lehetőségeit kiaknázva ösztönözni tudjuk az intelligens, helyi alapú innovációs stratégiákat, amelyekkel áthidalható az innovációs szakadék, és az európai régiók felzárkóztathatók egymáshoz.” – Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős biztos – 06/07/2023”

Forrás:
Nemzeti és regionális szinten is egyre javul az EU innovációs teljesítménye; Európai Bizottság; 2023. július 6.